Online útmutató FM3

Szép volt, jó volt, történelmet írtunk itthon, de semmi sem tart örökké.

Online útmutató FM3

FM3-Online útmutató

Mindenkinek, aki a Forza3 online részének működésére kíváncsi.

Online versenyek elengedhetetlen feltétele az Xbox LIVE Gold tagság.

Menüpontok a Forza3 karrierben:

1. Irány a verseny

1.1 Több személyes

1.1.1 Verseny keresése – Nyílt online versenyhez csatlakozás

1.1.2 Privát verseny – Zárt lobbi szoba létrehozása

1.1.3 Barátok meghívása – Barátok meghívása a Barátlistáról

Verseny keresése:

A felső sorban láthatjuk az éppen fent lévő játékosok számát. Ahogy lépkedünk az online verseny részleteinek a megadásában, ez a szám úgy szűkül majd egyre jobban. Szűrőként működve mutatja a választott kategóriában versenyzők számát.

Bal oldali oszlopban kiválasztjuk, milyen típusú versenyen szeretnénk indulni. Én a példa kedvéért a Circuit (körverseny) fajtát választom. Természetesen emellett még sok egyéb fajta verseny megtalálható.

Ezután kiválasztjuk az autókategóriát, amiben indulni szeretnénk. PL. D Class. Amint megnyomjuk a kategóriaválasztó gombot, kezdetét veszi a csatlakozás a Futamhoz.

Csatlakozás után egy újabb menüben találjuk magunkat, ez már a verseny menü. Érdemes figyelni a jobb felső sarokban lévő órát. Ugyanis az jelzi a verseny kezdetéig hátralévő időt. Tehát igyekezzünk a beállításokat az idő leteltéig elvégezni.

1) Játék beállításai:

Itt megnézhetjük a lobbi beállításokat, amit ebben az esetben a gép generál.

2) Válassz autót:

A versenyre a megadott korlátozásnak megfelelő autóválasztékot a garázsban vagy a márkák közt találni (csak azt ajánlja fel, ami megfelel a korlátozásnak).

3) Tuningbeállítás betöltése:

Ráteheti mindenki a mentett dolgait az autóra. Legyen ez tuning vagy setup. Viszont csak olyan autóra lehet mentett setup-ot vagy tuningot rátölteni, ami megtalálható a garázsban. Alap autóval nem igazán érdemes nyílt online versenyen indulni, azzal nem sok esélye van az embernek a többiek ellen.

4) Könnyítések:

A vezetési segédletek beállítása.


5) Kihagyás:

A nyílt lobbiban lehetőség van a futamok közti szavazásra, ezt bárki kezdeményezheti és a többség szavazat dönt. Itt lehet a gép által dobott pálya kihagyása miatt megindítani a szavazást vagy a más által indított szavazáson voksolni. Igen: „Y” gomb / Nem: „X” gomb

Ugyanakkor egy nem szabályosan viselkedő játékossal szemben is alkalmazhatjuk a szavazást (hagyd el a szobát, most!). Ehhez rámegyünk a nevére a jobb oldali versenyző listán és megnyomjuk az „A” gombot. Itt kiválaszthatjuk a szavazás indítását. Aztán a többség dönt.

Érdemes figyelni a jobb felső sarokban lévő órát. Ugyanis az jelzi a verseny kezdetéig hátralévő időt. Tehát igyekezzünk a beállításokat az idő leteltéig elvégezni!

Ha kész vagyunk, jöhet a verseny.

A versenyek után a helyezéseknek megfelelően ugyanolyan nyeremény (ZS, TP, stb.) jár, mint a karrier versenyeknél, és lobbi pont.

A lobbiban a lobbi pontok (ez nullázódik mindig, amikor kilépsz) mellett kapsz egy rangot és egy számot (ez örökös) úgy hívják TrueSkill. A rang és a szám összefügg. Pl. 25-29-ig, bajnok 30-34-ig veterán és 35-50-ig legenda. Ez attól függ, hogy mennyi versenyt nyersz és milyen rangúak ellen vagy épp milyen rangúak végeznek mögötted. Tehát ha én amatőrként legyűrök egy profit, akkor neki csökken, nekem nő. Bővebben itt és itt olvashattok róla.

Van mikor már folyamatban lévő versenybe dob a gép. Ekkor a bal oldali menüsorban megjelenik a Megfigyelő mód opció. A jobb felső sarokban (a versenykezdetét jelző óra helyén) egy felirat: „Várakozás a játékosokra, hogy befejezzék a játékot…”. Ilyenkor vagy tovább állsz, vagy (a Megfigyelő módot választva) beléphetsz, mint néző és bárkinek a szemszögéből nézheted a futamot különböző kameraállásból.

A futott verseny replay-t a futamok után az összes résztvevőnek lehetősége van elmenteni. Maximum 8 fő tud egyszerre csatlakozni! Ebbe beleszámít az is, aki csak nézőnek csatlakozott.

Privát versenyeknél pár opció változik, de aki a nyílt lobbiban eligazodik az itt is elfog.

Privát verseny:

Privát versenyeknél pár opció változik, de aki a nyílt lobbiban eligazodik az itt is elfog.

Lehetőség van Privát Lobbikat (zárt szobákat) létre hozni vagy csatlakozni. Ezekben csak mi és a barátaink versenyezhetnek. Nincsenek idegenek. A beállítások megismeréséhez képeket mellékeltem, amiket némi magyarázattal megfűszereztem. Tehát mikor indítani szeretnénk egy privát versenyt a következő lehetőségek állnak a rendelkezésünkre.

A képernyő alján látható gombsor:

Az „X” gomb megnyomásával választhatok, hogy bárki csatlakozhat a barátlistámról vagy csak az, akit én meghívók (invitálok). Az az opció él ami nem látható éppen.

Az „Y” gombbal barátokat tudok meghívni Xbox LIVE partira (chat)


1) Versenyindítás:

Ez jelenik meg, ha versenyszervezők vagyunk.

Kész:

Ha versenyzők vagyunk, akkor ezt látjuk. A kész feliratot választjuk versenyzőként, ha minden beállítással kész vagyunk Ekkor megjelenik egy nagy pipa a nevünk mellett, így látja a versenyszervező hogy készen állunk a rajtra.

Játék beállítások:

(Az „Y” gomb megnyomásával a lobbi beállításokat menthetem, vagy betölthetek egy mentett beállítást.)


a) Szabályok:

Játéktípusok:

1) Egyedi

2) Egyszerű

3) Időfutam

4) Szakaszverseny

5) Gyorsulás

6) Drift

7) Több osztályos

8) Fogócska (3 fajta)

9) Kiesés

10) Macska-egér

Játékosok max. száma: 8 fő

MI max. száma: 7 fő (Ha gépi ellenfeleket generálok, akkor azok nehézségi szintje is állítható.)

Körök: 1 – max. 50

Sérülés:

1) felszíni - Csak "kozmetikai sérülés van, tehát rommá törik, a kaszni de nem sérül sem a motor, futómű és az aero. (Nem privát lobbiban felszíni az alapbeállítás, kivéve az A extreme-t ahol szimulációs beállítás van.)

2) részleges - Sérülnek a spoilerek ezáltal csökken a sebesség.

3) szimuláció - Minden törik.

Ütközés mód:

1) alapértelmezett - Ha valaki megpördül vagy hirtelen megáll vagy szembefordul a pályán akkor azt az autót átlátszóvá teszi a gép. (vagy tömegkarambolnál az összes átlátszó lesz)

2) mindig ki - ahogy közeledsz a másik kocsihoz az autók átlátszóvá válnak. Ilyankor nincs szélárnyék és ezáltal büntetés sem emiatt. Ezért használjuk időmérő futamon ezt a beállítást.

3) mindig be - Bár mi történik a pályán , soha nem vált át szellemautóvá, Tehát a szemüveges 10 éves Benőke nyugodtan szembe fordulhat a pályán és telibe vághat direkt

Csapatok száma: nincs – max. 4 Tehát 2-3-4 fős csapatok lehetnek.

Idő a verseny végéig: nincs – 10 perc

b) Speciális szabályok:


Pontozás típusa:

1) időalapú

2) egy csapatban eltöltött idő

3) drift

4) km

5) hibátlan vezetés

Minél több… igen /nem (A győztes a legtöbb pontot gyűjtő)

Legjobb kör pontsz… igen / nem (A legjobb köridőt elérő győz)


Befejezés feltétele:

1) nincs

2) körök száma (Max. 50)

3) idő

4) kiesés

5) minden játékos egy csapat

Rácssorrend:

1) TI (TeljesítményIndex)

2) Lobbi pontok

3) Futam pontok

4) Sorozat pontok

5) True Skill

6) Véletlenszerű

Indítás késleltetés: 0s – 60 mp

Játékos csoportok száma: max. 4
Ha ezt bekapcsoljuk akkor a csoportokat egymástól függetlenül is tudjuk pontozni vagy összevonva.
(Elvileg ennek az a funkciója, hogy több csoportot is indíthatunk, ha esetleg megtelik a lobbi. De ez még tesztelés alatt. Amint pontosabb információk lesznek ez ügyben, kiegészítem a leírást)

Rendezés csoport szerint: igen / nem
Ha bekapcsoljuk, akkor a rajtrácson az egy csoportba tartozók egymás mellé kerülnek

Futamok száma: 1 – 10
Itt kell beállítani ha több futamot megyünk. A gép pontoz futamonként és a végén összesít. Ilyenkor minden egyes futam egy különálló verseny. Az győz aki az összesítésben legtöbb pontot gyűjtött.

c) Kivételek:


Itt beállíthatjuk a futammal kapcsolatos segítségeket és feltételeket. Szerintem minden érthető


d) Autókorlátozások:


Itt az autóra adhatunk korlátozásokat.

2) Válassz autót: Ugyanaz, mint a nyílt lobbinál.

3) Tuningbeállítás betöltése: Ugyanaz mint a nyílt lobbinál.

4) Könnyítések: Ugyanaz mint a nyílt lobbinál.

5) Barátok meghívása: Itt tudjuk a barátok a versenybe hívni a barátlistáról.

A privát online futamokhoz érdemes headset-et beszerezni, ez alap szerintem. Egyrészről nagyban megkönnyíti a kommunikálást. Másrészt egy benézet féktávot vagy támasztást könnyebb rögtön egy bocsánat kéréssel elintézni, mit az ellenkezőjét feltételezve csatatérré változtatni a futam helyszínét. Ezzel tönkretéve mások versenyét is. Tipikus eset a beszúrásoknál, hogy a vad szerepét játszó versenyző már nem látja a visszapillantótükörben, és még nem látja maga mellett a vadász autóját. Ekkor is haszna van a mikrofonnak, érdemes figyelmeztetni, hogy mellette van az ember, mielőtt véletlenül zárná az ívet úgy, hogy ott vagyunk.

A kommunikáció mindig Game Chat-en keresztül történik. Mivel ilyenkor a beszélő neve felvillan a képernyő bal alsó sarkában. Könnyebb azonosítani hogy ki beszél. (nem kell állandóan – Ezt ki mondta? felkiáltásokkal bekiabálni). Ha esetleg nem halljuk a többieket még futamkezdés előtt, (pedig látjuk a kis hangszóró ikont a nevek mellett) akkor vegyük a fáradtságot és ellenőrizzük, hogy valóban Game chat-ben vagyunk-e.


Ezt a következőképpen tehetjük meg:

A kontrolleren vagy a kormányon megnyomjuk a nagy középső Xbox gombot.

1. Xbox LIVE Guide

1.1. Party

1.1.1. Party Option: Party Chat / Game Chat (itt látható melyik chat aktív)
„A” gomb megnyomása után tudunk váltani.
Leave Party választása esetén pedig kilépünk a chat funkcióból.

A Party Chat különben arra jó, hogy ha esetleg két különböző versenyen vagyunk akkor is tudunk beszélgetni a barátainkkal. Vagy ha többen Gyorskör módban az éppen aktuális köridő versenyt futjuk, akkor közben meg tudjuk beszélni a beállításokat.

Előfordulhat, hogy nem tudunk csatlakozni nyílt vagy privát lobbihoz, és az Xbox Network Address Translation (rövidítve NAT, magyarul: hálózati címfordítás) hibát ír ki.
Ebben az esetben érdemes átolvasni ezt az oldalt: Xbox Support
„Milyen hatással van a NAT az internetes játékra? Ha megjelenik a NAT figyelmeztetés, a következő tünetek lehetnek tapasztalhatók:

Ø Nem hall egy bizonyos játékost egy játékban, vagy valaki nem hallja Önt.

Ø Nem tud csatlakozni egy partihoz, vagy egy barátja nem tud csatlakozni egy partihoz.”

© Crazyman

OMP Tomi leírta ő hogy oldotta meg a NAT problémát, és azt mondta nyugodtan kitehetem. Remélem másoknak is segít amit a Tomi leírt.

"NAT és router beállítások:

A probléma általában az, hogy Live! alatt, egyszer csak ledob minket az egész rendszerről, Disconnecttel. Így a party és a játék is oda. Rendszeresen velem is hasonló történt, aztán kicsit beletúrtan a router belsejébe és végül sikerült megoldani a problémát. Digim van és egy TP Link WR841N routerem, de a kapcsolat az Xbox és a router között kábelen valósul meg.

Szóval, a lényeg, hogy a routerben keresni kell egy DMZ (Demilitarized Zone) menüt.
Ha nincs ilyen menünk, akkor sajnos nem fog összejönni a dolog (ezzel a módszerrel).
Ezután statikusan kell IP címet kiosztani a kliensnek. Ugye ez a Network Settings/Conf. Network menü alatt történik.
Itt egyedül a Basic Settings menüben kell majd mókolni.
Az IP Settingset tegyük át Manualra.
IP Address: Akár az is jó amit épp akkor felkínált, nálam ez 192.168.1.105
Subnet Mask: Ez is maradjon ami volt. 99%-ban ez: 255.255.255.0
Gateway: Ez is maradhat. Ez az a cím, amin eléred a routert. Nálam: 192.168.1.1
Ha kész, akkor B, DNS settings maradhat Automatic, de ha nem egyezik a Primary a Gateway-jel,
akkor a Primary-t is állítsuk át a routerünk címére, ami nálam 192.168.1.1
Ha mindez megvan, akkor vissza a routerbe. A DMZ menüben adjuk meg az Xboxnak kiosztott IP címet, ami 192.168.1.105 lesz.
Természetesen a DMZ legyen bekapcsolva.
Ezután 4 portot kell csak megnyitni.
Ezt is a routerben tegyük.
Nálam ezt a Port Triggering menü alatt lehet végrehajtani.
# Port 88 (UDP)
# Port 3074 (UDP és TCP)
# Port 53 (UDP és TCP)
# Port 80 (TCP)

Ha kinyitogattuk a portokat, akkor készen is vagyunk, mehet a Test Xbox Live Connection.
Még esetleg annyi, hogyha van UPnP menüpontod, kapcsold be (ha még nincs)

Ha esetleg torrentezni akarnál, akkor ugyan így kell a fentieket megcsinálni, csak éppen nem az Xboxon, hanem a PC-n. OMP Tomi"

 

Köszönet a segítségért TruncateSchumi-nak és Dr. Jones73-nak! Akik néhány menüpontban segítségemre voltak.

NINCS jogosultságod hozzászólást írni!